Belysningsplanering

Belysning i villans olika rum

Vi bygger nytt och vill få tips på ljussättning till kök, badrum, entré osv. Vilka armaturer rekommenderar ni? Hur ska de placeras och vad ska man tänka på? Vad ska vi tänka på inför en renovering/nybygge med LED-belysning?


Svar: Ljussättning för oss handlar om att framhäva rummet och anpassa ljuset till ytor där det behövs. Vi har tagit fram en snabbguide för att enkelt få fram ett ungefärligt antal armaturer som behövs för att få ett bra allmänljus. Uträkningarna ska ses som vägledande. Vid renovering/nybygge kan nedanstående punkter vara bra att tänka igenom för att planera din belysning på bästa sätt.

Vilken hustyp har ni?
Välj fasadbelysning som passar husets formspråk. Ett enplanshus med slät fasad och med väggpartier kan passa med takfotsbelysning medan ett hus med utstående detaljer som fönsterfoder i trä kan vara svårare att få till takfotsbelysning då man lätt får mycket skuggor som kan upplevas hårda. Placeringen är viktig, belys hellre endast väggpartierna och få ett ojämnt cc avstånd än att ha ett jämnt cc avstånd men med hårda skuggor. Tänk på hur ljuset faller.

Hur ser trädgården ut?
Finns det kanske växtlighet som kan belysas. Träd, rabatter eller kanske till och med något plank eller en mur. Utnyttja de vertikala ytorna för att ”bygga ett rum” med hjälp av ljus.

Vilka är de invändiga materialvalen så som färger, väggar och golv?
Det kan vara bra att veta att mörka färger absorberar ljus, medan ljusa färger reflekterar. Ett mörkt färgsatt rum kommer aldrig upplevas lika ljust som ett vitmålat rum. Har man ett mörkt golv så kan det vara smart att belysa väggarna om de är ljusa, för att upplevelsen av rummet ändå ska kännas ljus.

Vilken typ av innertak (snedtak/plant)?
Tänk på att med plana tak kan man lättare anpassa ljuset efter väggar eller gångstråk medan det med lutande tak passar bättre med en jämnare placering. I lutande tak behöver downlighten kunna tilta lika mycket som taket lutar så att man kan rikta ljuset rakt ner.

Vilken takhöjd har rummen?
Vid högre takhöjder kanske det behövs en starkare downlight medan det vid riktigt låga takhöjder strax ovan 2m kan vara bra med en bredstrålande och/eller svagare downlight.

Allt detta påverkar valet av belysningslösningar. I nästa steg är det bra att tänka igenom det här:

Vilken färgtemperatur önskas på belysningen (LED)?
3000K som ger halogenkaraktär eller en ännu varmare ton, 2700K som ger glödljuskaraktär?

Vad vill man ha för form på armaturerna?
Fyrkantiga, runda, eller en mix.

Var behövs arbetsbelysning och allmänljus?
Gå genom rum för rum och tänk genom var ljuset behövs.

Finns det några detaljer i huset man vill belysa?
Gå genom rum för rum och fundera på om det är något speciellt ni vill lyfta fram med hjälp av ljus.

Vilken typ av styrsystem vill man ha?
Enkelt med tryckknappar/dimmrar/ eller något mer avancerat. om man väljer någon form av styrsystem är det är viktigt att styrsystemet och belysningen är kompatibla.

Nyttiga länkar:
Se vår snabbguide i ljussättning
Inspirationsbroschyr
Blogg - Villaekhöjden - Se hur planeringen med ljuset gick till

LED-strip runt bardisk

Jag vill sätta en LED-strip under vår bardisk i köket, cirka 7 meter lång (den svänger lite). Vad kan jag använda och vad ska jag tänka på?


Svar: Tänk på att en LED-strip i sidled inte är särskilt böjbar, så om det är skarpa svängar är det lämpligt att sätta flera kortare LED-stripbitar som man ansluter med korta mellankablar.

Det är dessutom viktigt att tänka på att dimensionera med rätt storlek på trafon och komma ihåg att öka kabelarealen i förhållande till ledningslängderna, speciellt viktigt är detta för 12V LED-strip. En tabell över hur man behöver dimensionera 12V går att hitta under fliken Support eller gå direkt genom att klicka här.

Bastubelysning

Jag vill belysa min bastu, vad rekommenderar ni?


Svar: Alla armaturer passar inte att sitta i en bastu på grund av den höga värmen, men vi har armaturer särskilt framtagna för bastu som man kan använda sig av för att få både bra stämningsljus och bra städljus. Vi säljer både små LED downlights och fiberbelysning till taket och LED-lister bakom ryggstöd och under lavar som passar speciellt bra i bastu. Tänk på att ljusgivaren till fiberbelysningen och drivdonen till LED-listerna skall monters i ett angränsande utrymme med normal rumstemperatur.

Se här för vårt sortiment för bastu.

Belysning i badrumshylla

Jag vill fälla in belysning i min badrumshylla. Vilken armatur kan jag använda?


Svar: : I ett badrum måste man ta hänsyn till våtrumsklassningar när man planerar sin belysning, vissa zoner i badrummet kräver en högre IP-klass än IP21 och om hyllan kommer att utsättas för fukt så krävs det även här. Se gärna avsnittet om IP-klassningskrav under Support/IP-klasser och välj sedan en armatur som har den IP-klass du behöver.

Här hittar du lågbyggande belysning för infällnad i möbler.

Lågbyggande belysning

Jag ska sätta downlights men vill undvika att sänka taket alltför mycket. Vilka armaturer rekommenderar ni?


Svar: Vilken armatur du kan använda beror såklart på hur mycket utrymme du har ovan undertaket. Många av våra LED-armaturer är lågbyggande och får plats i vår plastkåpa Spot Guard Gles som bygger 60mm på höjden.

Här hittar du en tabell på armaturer som passar tillsammans med Spot Guard Gles.

Om man inte har 60mm ovan undertaket får man använda en downlight som är godkänd att placera i möbler. Alltså behöver du inte någon plastkåpa ovan (undantag om de placeras i isolerat tak, då behövs alltid en plastkåpa).
Generellt är de mindre i diametern och ger mindre ljus vilket medför att det går åt fler om man vill komma upp i en viss ljusnivå jämfört med en större downlight.

Downlight i apparatdosa eller kopplingsdosa

Jag behöver en downlight som går att montera i apparatdosa eller kopplingsdosa. Vilka alternativ har jag?


Svar: Här nedanför hittar du våra downlights för apparatdosa eller kopplingsdosa. Apparatdosa Kopplingsdosa

Rörelsesensor

Har ni några produkter med rörelsedetektorer?


Svar: Ja, vi har än så länge en produktserie med rörelsevakt. Den heter Moon och finns med diameter 255mm eller 320mm och passar utmärkt för exempelvis badrum/toaletter, förråd, garage, tvättstugor, trapphus mm. Den är dessutom IP54 och klarar av att monteras utomhus.

Se vår snabbguide för t.ex antal m.m.